Parallelsessies Symposium De Nieuwe Amsterdamse School
Groot beginnen. Netwerken voor mentale gezondheid
1 Jeugdtrauma: vroeger en later
Bij GGZ inGeest, Arkin, Levvel en Amsterdam UMC loopt veel onderzoek naar verwaarlozing en misbruik voor het 18e levensjaar. In deze sessie komt het belang van vroegtijdige herkenning en behandeling aan de orde, en hoe daar nadien in de volwassenheid mee om te gaan qua diagnostiek en biologische en psychologische behandeling.
2 Neuromodulatie is meer dan ECT
Neuromodulatie (ECT, rTMS, DBS) wordt inmiddels ingezet voor verschillende psychiatrische en neurodegeneratieve aandoeningen. In deze sessie worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek besproken en uiteenlopende toepassingen in de klinische praktijk.
3 Verantwoord afbouwen van psychofarmaca
Afbouwen van psychofarmaca is op elke leeftijd van belang, zeker omdat miljoenen mensen psychofarmaca slikken. Binnen onze regio en in landelijke samenwerkingsprojecten houden diverse initiatieven zich bezig met afbouwen: afbouwpoli, samenwerking met de eerste lijn, Preventieve Cognitieve Therapie en Mindfulness Based Cognitieve Therapie om terugval na afbouwen te voorkomen, en wetenschappelijke studies zoals TEMPO en OPERA en ITFRA. Deze sessie biedt een platform voor het delen van kennis en ervaringen, met als doel om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen waarbij de veiligheid, wat werkt voor wie het beste en welzijn van de patiënt centraal staan.
4 Innovatieve interventies bij angst en dwang
Na een introductie over openstaande vragen bij de behandeling van angst- en dwangstoornissen, worden een aantal innovatieve studies besproken naar uiteenlopende behandeltechnieken, variërend van Intensieve Exposure, Inference Based CBT, SPACE en schematherapie tot rTMS en Deep Brain Stimulation.
5 Het systeem als effectief aangrijpingspunt
Interventies binnen de psychiatrie richten zich vaak op het individu, maar een bredere aanpak waarbij ook wordt gekeken naar de (leef-)omgeving van het individu biedt meer mogelijkheden om in te grijpen en duurzame veranderingen te bewerkstellingen. In deze sessie worden voorbeelden daarvan gepresenteerd, zoals de stad als aangrijpingspunt, triadisch werken, Intensive Home Treatment, aanpak van suïcidaliteit via het gezin, het versterken van sociale verbinding als aangrijpingspunt ter preventie en behandeling psychiatrische aandoeningen, en een nieuwe woonvorm voor mensen met ernstige psychiatrische klachten.
6 Doorbreken van transgenerationele overdracht
Psychische problemen kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven, vaak onbewust als gevolg van onder andere opvoedingsstijlen, psychosociale en omgevingsfactoren, trauma's en onverwerkte emoties en gedragsmodellering. In deze sessie komen daarop gerichte interventies aan de orde zoals tijdens en na zwangerschap, inclusief een brede gezinsgerichte aanpak en de ontwikkeling van een stedelijk perinataal zorgpad.
7 De juiste behandeling op het juiste moment
Levensloop psychiatrie richt zich op de mentale gezondheid in alle levensfasen van kindertijd tot ouderdom. Naast het afstemmen van behandelingen voor verschillende levensfasen, zien we dat ook binnen een aandoening verschillende fasen van ontwikkeling voorkomen met specifieke problemen en mogelijkheden. Voorbeelden van fasegericht onderzoeken en behandelen zijn medicatiebeleid na een eerste psychose, preventie van terugval, ACT bij vroege stadia van psychose, Youth in Transition en het Trails onderzoek.
8 VR en andere innovatieve technieken in de psychiatrie
Naast ingeburgerde behandelmethoden als psychotherapie, farmacotherapie en neuromodulatie vinden steeds meer innovatieve technieken, zoals virtual reality, toepassing in de psychiatrie. In deze sessie maakt u kennis met een aantal projecten, onder andere in de kinder- en jeugdpsychiatrie, waarbij deze innovaties worden onderzocht en toegepast.
9 Ziekenhuispsychiatrie: grenzen verleggen en zorg verbinden
Ziekenhuispsychiatrie staat voor de belangrijke uitdaging om zorg niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis, maar juist ook daarbuiten te integreren. Immers, optimale zorg voor zowel de psyche als de lichamelijke gezondheid is van essentieel belang voor al onze patiënten! Ontschotting speelt hierin een sleutelrol, waarbij de ziekenhuispsychiatrie een integraal onderdeel wordt van een breder zorgnetwerk. Hierbij is het samen optrekken van de diverse ziekenhuizen (Amsterdam UMC, OLVG, AVL) met de regionale zorgpartners zoals huisartsen en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) van groot belang. Hoe zou deze samenwerking eruit kunnen zien in de toekomst? Wij nodigen u van harte uit om hierover met ons in gesprek te gaan!
10 (Trans)genderzorg: een lange Amsterdamse traditie
Transgenderproblematiek staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Is het een hype of komen thema’s die lang in de schaduw bleven eindelijk boven tafel? In de regio Amsterdam bestaat er een lange traditie op het gebied van transgenderzorg, die zowel de lichamelijke als de emotionele aspecten bestrijkt. In deze sessie krijgt u een update van de stand van zaken anno 2025.
11 Het recht op ontwikkeling: geef kinderen en gezinnen
hun eigen data en informatie
Versnippering en verlies van informatie belemmeren goede zorg voor kinderen en jeugdigen die problemen ervaren tijdens hun ontwikkeling. Als oplossing, betogen wij betogen dat ouders en kinderen centraal moeten staan en zelf regie moet hebben over hun informatie en de uitwisseling daarvan. In deze sessie bespreken we hoe dit er in de praktijk uit kan zien, hoe we dit concreet proberen te maken met partners in de stad en hoe dit nieuwe mogelijkheden biedt voor preventie en het bereiken van kwetsbare groepen.