Lynn Berger

Lynn Berger is Correspondent Zorg bij online journalistiek platform De Correspondent. Daar onderzoekt ze wat zorg is, wat het voor ons doet en wat we nodig hebben om goed te kunnen zorgen. Naast reportages, essays en interviews schreef ze hierover ook de boeken Zorg. Een betere kijk op de mens (2022) en Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald) (2023).

Tijdens haar lezing zal ze de uitdagingen waar de psychiatrie voor staat in een bredere historische en maatschappelijke context plaatsen, en pleiten voor een andere kijk op zorg (en daaruit voortvloeiend, betere zorg voor zorg).

Jet Bussemaker

Prof. dr. Jet Bussemaker is voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en hoogleraar ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact in de zorg’ aan het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit van Leiden.

Als samenleving staan we voor grote maatschappelijke opgaven op het gebied van zorg en volksgezondheid, wat vraagt om een nieuwe manier van kijken naar en denken over gezondheid en zorg. Er zijn belangrijke vragen te beantwoorden: wat vraagt dit van professionals en organisaties in de zorg? En hoe kunnen we samenwerking en leiderschap versterken voor een toekomstbestendig zorgsysteem?

Tijdens de sessie zal Jet Bussemaker toelichten waar de RVS momenteel aan werkt. Aan de hand van enkele adviezen, zoals ‘Met de stroom mee’ en ‘Is dit wel verantwoord?’ zal zij ingaan op regionale aanpak, het verminderen van regeldruk en vernieuwend leiderschap.

De RVS is een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement en draagt bij aan kwalitatief sterke beleids- en besluitvorming op het snijvlak van volksgezondheid, zorg en samenleving. Wij agenderen vraagstukken, informeren hierover, en geven richting aan het politiek en maatschappelijk debat. 

Eveline Crone

Prof. dr. Eveline Crone (1975) is hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is daarnaast werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Zij geeft leiding aan het Society, Youth & Neuroscience Connected (SYNC) lab. Haar onderzoeksgroep onderzoekt de ontwikkeling van jongeren van geboorte tot volwassenheid, met een specifieke focus op de adolescentie. Haar onderzoek heeft een science-society benadering; met fundamenteel onderzoek draagt haar lab bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals via het jongerenparticipatie platform YoungXperts (https://www.youngxperts.nl). Zij is een van de drie academic leads van het Healthy Start Convergentieprogramma: een initiatief waarbij wordt gewerkt aan de beste condities om optimaal op te groeien door samenwerking tussen wetenschappers en maatschappij.

Prof. Crone is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Corresponding Member of the Britisch Academy en International Member of the US National Academy of Sciences. Zij is voormalig vice-president van de Scientific Council van de European Research Council (ERC), de Europese Commissie’s ‘flagship’ excellentie programma voor innovatieve en grensverleggende wetenschap. Op dit moment is zij bestuurslid van het Nationaal Expertise Centrum voor Wetenschap and Samenleving.

Voor haar onderzoek ontving zij prestigieuze beurzen prijzen, waaronder de VENI-VIDI-VICI en twee ERC beurzen, de Huibregtsen Prijs voor Wetenschap & Maatschappij, de J.C. Ruijgrokprijs, de Junior Heymansprijs en de Hendrik-Mullerprijs voor bijdragen aan de sociale wetenschappen. In 2017 ontving zij op 41-jarige leeftijd de Spinozaprijs, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse Wetenschap.

Zij schreef het boek Het Puberende Brein voor het bredere publiek, waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht en het is vertaald in 6 talen. In 2024 verscheen haar nieuwe boek “Generatie Zelfvertrouwen”: De ontwikkeling van een gezond zelfbeeld bij jongeren. Volwassen worden in een wereld met social media, voortdurende afleiding, toenemende prestatiedruk, lockdowns en klimaatverandering- hoe doe je dat? In het boek bespreekt zij dat de uitdadingen van deze tijd er niet voor hoeft de zorgen dat jongeren onzeker en angstig opgroeien. Sterker nog: hun hersenen zijn juist uitgerust om hiermee om te gaan. Alleen hebben jongeren wel de juiste ondersteuning nodig.

2-logos